DE CHR. OPLEIDINGSSCHOOL EN “DE ENGELANDVAARDERS”

Op 8 maart hing de rood wit blauwe vlag uit bij de Christelijke Opleidingsschool.
Het zou een feestelijke dag worden voor de leerlingen van de groepen 8 van de school.
Vorig jaar juni was de school betrokken bij de onthulling van het monument van de Engelandvaarders op de Boulevard van Katwijk.
Dit jaar werden we in het verlengde daarvan gevraagd mee te willen werken aan het maken van een documentaire over de Engelandvaarders, dat opgenomen zou worden door TV West. Een grote eer.
George Makowski is de initiatiefnemer en organisator voor het realiseren van deze documentaire.
Op 8 maart kwam de cameraploeg op school om allereerst de presentatie te filmen over de Engelandvaarders. De presentatie werd gegeven door Hans Vingerling en George Makowski. George is de zoon van de Poolse Engelandvaarder Tolo en kon de bijna 60 leerlingen van de groepen 8 zijn levensverhaal daarover vertellen. Dat sprak de kinderen heel erg aan.
De school was zeer vereerd dat deze dag ook werd bijgewoond door Engelandvaarder Generaal Rudi Hemmes.
De generaal is 94 jaar jong en dan is het wel heel bijzonder wanneer je nog zoveel weet te vertellen over de oorlogstijd.
Na de presentatie in de aula ging een aantal leerlingen naar het Museum Engelandvaarders in Noordwijk waar ze, samen met Generaal Hemmes, in een sfeervolle ruimte gezet werden. We werden welkom geheten door Paul Bartelings, zoon van een Engelandvaarder.
De kinderen werden in een boot gezet en het vragenvuur aan de generaal kon beginnen, die op indrukwekkende wijze de vragen van de kinderen beantwoordde. En alles werd weer gefilmd.
Na nog een rondleiding in het museum vertrokken we naar het monument van de Engelandvaarders, dat aan de Boulevard van Katwijk staat. “Ons” monument, want zo voelt het.
De kinderen konden vragen stellen over het monument aan George Makowski en Hans Vingerling dat weer werd vastgelegd door de camera ploeg. Om even over drieën was deze bijzondere dag afgelopen. Een dag die we ervaren hebben als een dag waar een grote gouden rand omheen staat.
Het viel de aanwezigen op hoe geïnteresseerd de leerlingen waren in de informatie over de Tweede Wereldoorlog. Een oorlog waarvan we hopen dat nooit mee te hoeven maken. Laten we onze vrijheid koesteren.

Rondom 4 mei hoopt de school het resultaat te zien van de documentaire, die ook door anderen te zien is.