Geslaagde dode hoek lessen voor groep 8

03-10-2023
Ongeveer 700 kinderen van de groepen acht van Katwijkse en Valkenburgse basisscholen, kregen vorige week hun dode hoek les. Deze les van VVN Katwijk is een verkeersles die kinderen veilig en zelfstandig in het verkeer leert fietsen door ze bewust te maken van de dode hoek bij grote voertuigen.
Maandag 2 oktober 2023
VVN Katwijk
                                               P E R S B E R I C H T

                        VVN Katwijk: 'Geslaagde dode hoek lessen voor groep 8'

Ongeveer 700 kinderen van de groepen acht van Katwijkse en Valkenburgse basisscholen, zij deden mee met de groepen 6 / 7, en de Leidse Buitenschool en De Windvang kregen vorige week hun dode hoek les. Deze les van VVN Katwijk is een verkeersles die kinderen veilig en zelfstandig in het verkeer leert fietsen door ze bewust te maken van de dode hoek bij grote voertuigen. Door ook zelf in de cabine van de vrachtwagen of achter het stuur in de bus te gaan zitten, kunnen ze zelf beleven wat die dode hoek nu eigenlijk inhoudt. In Rijnsburg wordt deze dode hoek les in de maand mei gehouden.

Paul van Houwelingen, vrijwilliger bij VVN Katwijk en al vele jaren contactpersoon van deze les voor de Katwijkse scholen : ,,De les bevat ook een stuk theorie en deze wordt met duidelijke en pakkende beelden aangeboden. Zo kijken de kinderen bij ons ook eerst naar een filmpje over Tommy-Boy, een korte, maar efficiënte manier om kinderen te waarschuwen voor het fietsen met een telefoon in de hand of zak en oordopjes op. En met een filmpje wordt ook vertoond waar de gevaren schuilen voor fietsende kinderen als ze in het verkeer te maken krijgen met een vrachtwagen of bus."

Dode hoek lessen dankzij…
Van Houwelingen bespreekt die beelden en geeft de kinderen stof tot nadenken met al zijn vragen. Dit alles vindt plaats in een ruimte die Jongerencentrum Scum in Katwijk met alle audiovisuele middelen beschikbaar stelt. Daarna gaan de kinderen naar de parkeerplaats waar met behulp van een bus van de Koninklijke Beuk en een vrachtwagen van Jongeneel Transport de kinderen die dode hoek kunnen ervaren. Zijn collega Pieter de Vreugd, ook vrijwilliger bij VVN Katwijk, begeleidde daar de kinderen.
In Valkenburg kregen woensdagochtend 27 september groepen 6 / 7 eerst de theorie op school. Deze werd verzorgd door Marlene Kromhout van VVN Katwijk en het accent lag op de verkeersveiligheid en de dode hoek. Bij de vrachtwagen van Postmus Sierbestrating werd er door de chauffeur en Alinda Wolthuis van VVN Katwijk gewezen op de gevaren van de dode hoek. En al doende zittende in en staande voor de cabine konden ze het zelf ervaren. Met dank aan de wijkregisseur kon de vrachtwagen op het Castellumplein staan.

Bevlogen chauffeurs met praktijkverhalen
Van Houwelingen: ,,Het waren in Katwijk drie ochtenden met goed weer. Mooi om te zien dat deze bedrijven weer hun wagens en chauffeurs beschikbaar stelden voor dit o zo belangrijke praktische deel van de dode hoek les. En deze chauffeurs hebben met volle overtuiging hun boodschap gebracht. Het was voor hen hard werken met bijna geen tijd voor koffie of een boterham, maar met een brede lach naar de kinderen toe gaven zij hun uitleg over de dode hoek. En weet je wat? Er was ook deze ochtenden geen kind van groep acht die op de fiets in het verkeer niet met een bus of vrachtwagen te maken heeft gehad. Daarom is het ook belangrijk dat alle scholen met begeleidende leerkrachten en ouders hier hun medewerking aan verlenen."
 

Voor verdere informatie kunt u terecht bij Paul van Houwelingen, vrijwilliger bij VVN Katwijk en organisator van de dode hoeklessen in Katwijk. Hij is bereikbaar op 06-25571935 en / of pvhouwelingen@gmail.com.
 
 


 

Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.

Cora, directeur